Na Telenet trekt ook Proximus de tarieven op

Na Telenet kondigt nu ook Proximus tariefverhogingen aan, al de tweede keer dit jaar. Maar wie slim is kan honderden euro’s besparen.

De hoge tarieven zijn een gevolg van een gebrek aan concurrentie. “In de mobiele markt speelt dat niet zo: er zijn drie spelers met een eigen netwerk en op die netwerken heb je dan ook nog eens andere spelers (onder meer Mobile Vikings bij Proximus en Base bij Telenet, red) die daar diensten van af nemen”, zegt Smedts. “Bovendien komt er een vierde speler (DIGI Belgium/Citymesh, red.) bij, de concurrentie op de mobiele markt is dus veel groter dan op de vaste markt.”

Vroeger moest je als consument all-in gaan, met internet, vaste telefoon en tv, onder impuls van Orange zijn Telenet en Proximus die ook apart gaan aanbieden. Bovendien kwam Orange met lagere prijzen en hebben de concurren­ten daar op gereageerd. Het bewijs dat meer concurren­tie werkt

“Er is nochtans ook wat beweging in die vaste markt sinds we kabel hebben opengesteld”, zegt Smedts. “Orange is met nieuwe diensten in de vaste internetmarkt gekomen, diensten die vroeger niet bestonden. De andere operatoren zoals Telenet, maar ook Proximus, zijn vervolgens ook die diensten gaan aanbieden. Vroeger moest je als consument all-in gaan, met internet, vaste telefoon en tv, vanaf dan zijn zij die ook apart gaan aanbieden. Bovendien kwam Orange met lagere prijzen en hebben de concurrenten daar op gereageerd. Het bewijs dat meer concurrentie echt wel werkt. Twee spelers is duidelijk onvoldoende om die concurrentie daadwerkelijk te laten spelen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *