Home In de kijker Telenet moet concurrent Belgacom toegang geven tot netwerk

Telenet moet concurrent Belgacom toegang geven tot netwerk

3042
0

Telenet moet zijn netwerk en breedbandkabel openstellen voor doorverkoop aan alternatieve spelers. Op die manier zou onder meer Mobistar eigen tv- en internetdiensten kunnen uitbouwen via het netwerk van Telenet. Opvallend is dat de rechtbank vindt dat ook concurrent Belgacom volledig toegang moet krijgen tot de breedbandkabel, wat nochtans niet voorzien was.

In 2011 beslisten de regulatoren dat de kabeloperatoren, waaronder Telenet, alternatieve spelers -tegen betaling- toegang moeten verlenen tot hun netwerk zodat die ook kabel- en digitale televisie en breedbandinternet zouden kunnen verkopen. Momenteel stoomt Mobistar zich klaar om gebruik te maken van die mogelijkheid. Belgacom werd daarentegen uitgesloten voor digitale televisie en breedbandtoegang, omdat het zelf al zulke producten had via het eigen netwerk.

Telenet en de andere kabeloperatoren begonnen in 2011 meteen een juridische strijd tegen de openstelling van de kabel, terwijl Belgacom de uitzonderingsregel besloot aan te vechten. Telenet beet al eerder in het zand met een schorsingsberoep, en nu krijgt de kabelaar ook ten gronde ongelijk van het hof van beroep. ‘We zijn teleurgesteld, maar moeten het beroep nog grondig bestuderen’, zegt woordvoerder Stefan Coenjaerts. Cassatieberoep is in principe nog mogelijk, maar daarover is nog geen beslissing genomen. In de zaak die de Franstalige spelers zoals Voo en Numericable begonnen, is er nog geen uitspraak.

‘Eerlijke concurrentie’

Belgacom reageert dan weer opgetogen. ‘Deze uitspraak bevestigt dat het erg belangrijk is om de netwerken in ons land op een gelijke manier te reglementeren’, klinkt het daar. ‘Dit zorgt voor eerlijke concurrentie en is de beste garantie voor consument en economie. Deze uitspraak moet ervoor zorgen dat er in de toekomst nog meer werk gemaakt wordt van een volwaardige gelijke behandeling van de netwerken in ons land.’

Vraag is nu of Belgacom meteen toegang zal kunnen krijgen tot het Telenet-netwerk. Belgacom geeft de indruk van wel, terwijl volgens Telenet de draagwijdte van het arrest nog niet duidelijk is. Bij regulator BIPT kan een woordvoerder daar nog geen duidelijkheid over geven omdat hij het arrest nog niet heeft kunnen inkijken. Maar het ziet er wel naar uit dat Belgacom uiteindelijk toegang zal kunnen krijgen. Op de vraag of dat ook zal gebeuren, zegt Belgacom dat dit met Telenet besproken zal worden. Vorig jaar liet Belgacom verstaan geen analoge televisie te willen commercialiseren.

Snelle lancering van eigen tv-diensten Mobistar?

Ook Mobistar verwelkomde de beslissing. Het bedrijf is de belangrijkste kandidaat om van het aanbod gebruik te maken, om met een eigen dienst van breedbandinternet en digitale televisie te komen. Maar over de timing van de lancering zegt Mobistar woensdag niets.

‘Deze positieve beslissing verschaft zekerheid over de invoering van de kabelregulering en opent volledig de weg voor Mobistar om de lancering van haar nieuwe tv- en internetdiensten voor te bereiden’, luidt het in een persbericht.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here